Je auto verzekeren in vijf duidelijke stappen

donderdag 24 december 2020 - 14:01 uur

Indien je een nieuwe auto hebt aangekocht zijn er meteen een aantal extra zaken waar je aandacht aan zal moeten schenken. Eén van deze zaken heeft te maken met het afsluiten van een interessante autoverzekering. Het verzekeren van je auto is wettelijk verplicht, al geldt dat eigenlijk uitsluitend voor het afsluiten van de zogenaamde WA-verzekering. Voor veel mensen die op deze pagina terecht zijn gekomen is het wellicht de eerste keer ooit dat ze een auto moeten laten verzekeren. Dat kan een beetje overweldigend zijn, want buiten de verplichte WA-verzekering bestaan er ook andere, maar uitgebreide autoverzekeringen. In ieder geval, wil jij graag alles te weten komen over hoe een auto verzekeren kan gebeuren? Doorloop dan zeker even de hieronder aangegeven vijf stappen voor een autoverzekering afsluiten!

            Stap 1: Naar welk type autoverzekering gaat je voorkeur uit?

In eerste instantie loont het de moeite om je even te verdiepen in de verschillende soorten autoverzekeringen die er allemaal op de markt zijn terug te vinden. Grofweg maken we hierbij een onderscheid tussen drie verschillende opties. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  1. De WA-verzekering die wettelijk verplicht is;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering of de allrisk;

De eerste stap die je moet zetten richting het afsluiten van een autoverzekering is uiteraard een keuze maken tussen deze verschillende opties. Daarbij zijn er best een aantal zaken waar je aandachtig voor moet zijn. In eerste instantie denken veel mensen er aan om voor hun auto verzekeren te kijken in de richting van de gewone WA-verzekering. Dat is zeker een optie, maar deze verzekering beschikt over zeer beperkte polisvoorwaarden. In principe biedt ze dan ook uitsluitend een dekking aan tegen schade die wordt veroorzaakt ten opzichte van derden. Wil je dat ook de schade aan je eigen voertuig wordt gedekt? In dat geval is het mogelijks de beste keuze om te kiezen voor een beperkt of een volledige cascoverzekering.

            Stap 2: Wat is voor jou een betaalbare verzekeringspremie?

Wanneer je een keuze hebt gemaakt tussen de verschillende soorten autoverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden zal je jezelf ook de vraag willen stellen wat voor jou nu precies een betaalbare verzekeringspremie is. Dat lijkt misschien op het eerste zicht wat vreemd, maar de hoogte van je premie kan je in de praktijk wel degelijk sturen. Dit is onder meer mogelijk door je even te verdiepen in het eigen risico dat er kan worden aangerekend door de verzekeraar. Dit eigen risico is iets waar veel mensen vaak in eerste instantie niet bij stil blijven staan, maar toch is ze ongelofelijk belangrijk.

Het eigen risico wordt standaard bepaald door de autoverzekeraar zelf. Dat is geen probleem, alleen is het zo dat veel mensen er zich niet bewust van zijn dat dit eigen risico nog op verschillende manieren kan worden aangepast. Je kan er dan ook als potentiële verzekeringnemer voor kiezen om deze naar eigen wens te verhogen of te verlagen. Kies je voor het eerste? Dan zal je merken dat je periodieke verzekeringspremie zal dalen. Hierdoor wordt je auto verzekeren een behoorlijk stuk voordeliger gemaakt. Let wel, bij een eventueel schadegeval zal je uiteraard een significanter bedrag eerst zelf moeten betalen voordat de verzekeraar tussenkomst zal willen verlenen in de geleden schade.

Diks - De vergelijker voor al je verzekeringen!

            Stap 3: Denk goed na over eventuele extra vereiste dekkingen

Buiten de standaard drie verschillende soorten autoverzekeringen zal je in de praktijk ook kunnen vaststellen dat er nog tal van extra dekkingen bestaan om een keuze uit te kunnen maken. Voor wat deze extra dekkingen betreft gaat het onder meer om de zogenaamde rechtsbijstandsverzekering die kan worden afgesloten. Bovendien is het zo dat je als eigenaar en bestuurder van een auto ook nog eens kan opteren voor het afsluiten van een bestuurdersverzekering. Dergelijke dekkingen kunnen er in de praktijk voor zorgen dat je nog beter bent verzekerd op het ogenblik dat je met je auto rijdt. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk alleen maar mooi meegenomen is en je nog meer zekerheid biedt.

            Stap 4: Voer een vergelijking uit voor jouw nieuwe autoverzekering

Inmiddels zal je goed hebben nagedacht over al hetgeen wat je van je auto verzekeren verwacht. De volgende stap heeft dan ook betrekking tot het uitzoeken van de beste partij om jouw nieuwe autoverzekering bij af te kunnen sluiten. Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat het uitvoeren van een vergelijking eigenlijk zeer eenvoudig kan verlopen. Wel raden we je aan om een dergelijke vergelijking niet uit te voeren op de website van een verzekeraar zelf. Dit niet in het minst omdat je op die manier vaak een subjectief eindoordeel zal ontvangen. Gebruikmaken van een objectieve vergelijkingssite is dan ook in dit geval altijd het best.

Let op! Zorg ervoor dat de vergelijking die je gaat uitvoeren goed rekening houdt met alle verschillende aandachtspunten met betrekking tot jouw gloednieuwe autoverzekering. Laat je auto verzekeren op de manier hoe jij dat wenst en bovendien ook nog eens tegen een zo laag mogelijk prijskaartje. Enkel en alleen op deze manier zal je er namelijk in slagen om niet alleen voor de korte, maar ook voor de lange termijn de beste autoverzekering af te sluiten.

            Stap 5: Laat je auto verzekeren bij de gekozen verzekeraar

Last but not least is dan uiteindelijk het moment aangekomen waarop je ervoor kiest om je auto daadwerkelijk te laten verzekeren bij de verzekeraar van je keuze. In principe is al het werk voor deze stap ervoor reeds uitgevoerd. Toch is er nog een laatste belangrijk aandachtspunt waar je even rekening mee zal willen houden. Het is namelijk in de praktijk zo dat je soms geconfronteerd wordt met een bepaalde aanbieding waar je gebruik van kan maken. Een dergelijke aanbieding is natuurlijk interessant, maar kent slechts een beperkte looptijd. Het is dan ook altijd van belang om grondig te controleren wat de prijs wordt op het ogenblik dat de aanbieding is afgelopen. Het zal namelijk uiteindelijk die prijs zijn die je als verzekeringnemer periodiek zal moeten betalen aan de verzekeraar van je keuze.