Mondkapjes en richtlijnen: dit doe jij om verspreiding van corona tegen te gaan

dinsdag 22 september 2020 - 14:09 uur

Richtlijnen van de overheid, mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer; er zijn voldoende manieren waarop we samen de verspreiding van het coronavirus vertragen. Als jij je afvraagt wat jij zelf kunt doen om hier een steentje aan bij te dragen, dan zijn er genoeg manieren te noemen waarop jij verschil kunt maken.

Mondkapjes dragen is niet altijd nodig

Als jij denkt dat je door de hele dag een mondkapje te dragen geen corona krijgt, dan heb je het mis. Medische mondkapjes zijn bedoeld voor het medisch personeel, dus deze voorraad laat je het beste met rust. Niet-medische mondkapjes, zoals die verplicht zijn in het openbaar vervoer, beschermen je niet genoeg tegen het oplopen van het virus. Ze zorgen ervoor dat de drager van het mondkapje het virus niet kan verspreiden. Tenzij je met iemand met corona in contact bent geweest, of met het openbaar vervoer wilt reizen, is het dragen van mondkapjes dus niet nodig.

Wat kun je dan wel doen?

Niet medische mondkapjes kopen biedt in het dagelijkse leven onvoldoende bescherming en werken alleen als iedereen ze draagt. Dat is dus de situatie in het openbaar vervoer momenteel. Mondkapjes zijn daar verplicht gemaakt omdat het onmogelijk is om alle richtlijnen te volgen. De richtlijnen van de overheid zijn in alle andere omstandigheden wel voldoende. Deze zijn ontwikkeld om het verspreiden van het virus tegen te gaan. De overheid verwacht van iedereen dat ze zich hieraan houden en als dat gebeurt dan is het niet nodig om mondkapjes verplicht te maken.

1.      Richtlijnen met betrekking tot hygiĆ«ne

Was regelmatig je handen met zeep. Doe dit voordat je weggaat, als je weer thuis komt, nadat je je neus gesnoten hebt, voor het eten en na een bezoekje aan het toilet. Als je moet hoesten of niezen, doe dat dan in je elleboog. Schud geen handen. Als je je neus wilt snuiten, doe dat dan in een papieren zakdoekje die je daarna direct weggooit.

2.      Richtlijnen met betrekking tot afstand houden

Houd altijd 2 armlengtes afstand van anderen. Dat is 1,5 meter. Deze regel geldt voor iedereen en in elke situatie. Er zijn enkele uitzonderingen: leden van hetzelfde huishouden hoeven geen 1,5 meter afstand te houden en ook bij het ondersteunen van hulpbehoevenden is het niet altijd mogelijk. In alle andere situaties, op straat, in de winkel en op het werk is afstand houden essentieel. Als je van huis kunt werken, doe dat dan zoveel mogelijk. Vermijd druktes en de spits. Als je in een situatie beland waarbij afstand houden niet meer kan, dan ga je weg.

3.      Richtlijnen met betrekking tot verkoudheidsklachten

Als je verkoudheidsklachten ervaart dan blijf je thuis en laat je je testen. Je blijft vervolgens thuis totdat je de uitslag van de test hebt gekregen. Huisgenoten en gezinsleden van iemand met verkoudheidsklachten blijven ook thuis. Als je geen corona hebt mag iedereen het dagelijks leven weer oppakken. Is de test positief, dan blijft iedereen thuis en krijg je instructies van de GGD.