Een mondkapje kopen

maandag 22 juni 2020 - 12:06 uur

Wat had ooit gedacht dat een mondkapje kopen bovenaan ons boodschappenlijstje zou komen te staan? Niemand waarschijnlijk, en toch is een mondkapje kopen aan de orde van de dag, zoals bekend met speciale dank aan het coronavirus. Een mondkapje kopen doe je zeker als je met het openbaar vervoer reist. Dan is het dragen van een niet-medisch mondkapje immers verplicht.

Vanaf 13 jaar is dragen mondkapje verplicht

Een mondkapje kopen is een ding, hoe zit het eigenlijk precies met de regels wat betreft het dragen van het mondkapje? In elk geval hoeven kinderen tot en met 12 jaar geen mondkapje te dragen. Het RIVM denkt dat kinderen het virus niet snel overdragen en zelf ook niet snel besmet zullen raken. Vanaf dertien jaar is het dragen van een mondkapje echter verplicht. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van 95 euro.

Beperk eten en drinken

Snel een mondkapje kopen dus. Maar eenmaal in de bus of de trein, hoe zit het dan met eten? Mag jij je mondkapje even afzetten, of mag dit beslist niet? De regels bieden niet echt veel duidelijkheid. Er wordt gevraagd de mondkapjes zo weinig mogelijk op of af te zetten. Met die uitleg kun je alle kanten op. Verstandig is om als je maar relatief kort in de bus of trein zit, eten en drinken te beperken.

Per reis een mondkapje

Op zich is het niet verplicht om al op het treinstation een mondkapje te dragen. Omdat het dragen van een mondkapje in de trein wel verplicht is, wordt reizigers toch gevraagd om het mondkapje al op het perron op te doen. Zo kan het proces van in- en uitstappen toch vloeiend verlopen. Je doet je mondkapje dus al op het perron op en ze ‘m pas af als je al uitgestapt bent. Een mondkapje kopen is overigens niet genoeg. Er wordt sterk aangeraden per reis een mondkapje te gebruiken. Ga je dus van je huis naar school en terug met de bus, dan zou je bij voorkeur twee mondkapjes moeten dragen. Een op de heenweg en een als je terug naar huis gaat.

Geen medische mondkapjes

Een stoffen mondkapje is een niet-medisch mondkapje. De medische mondkapjes moeten beschikbaar blijven voor medici. In de bussen en treinen is geen sprake van geboden of verboden. De groene aanduidingen raden je iets aan. Je hoeft dus niet per se naast het raam te zitten. Soms is dit ook helemaal niet mogelijk. Is er wel voldoende ruimte, ga dan wel bij voorkeur naast het raam zitten. En waarom zou je dat ook niet doen?

Een mondkapje kopen kan in de supermarkten en online

Een mondkapje kopen kan op tal van verschillende plaatsen. Op bepaalde stations kun je ze aanschaffen, net als bij een aantal supermarkten en zeker ook online. Dat wijst zich wel. Je kunt ook zelf mondkapjes maken, op de website van het RIVM staat hoe. En zo is een mondkapje kopen gewoon geworden in ons land. Wie had dat ooit gedacht tot een maand of vijf geleden?