Val op met je eigen t-shirt

maandag 21 januari 2019 - 15:01 uur

Saai hè, een t-shirt zonder print? Lekker je eigen shirt laten bedrukken! Het is mogelijk om je t-shirt in diverse kleuren en maten te krijgen.

Een t-shirt met opdruk zie je veel in het bedrijfsleven of sport: men heeft allemaal hetzelfde t-shirt aan met een print of opdruk van het bedrijfslogo erop. Maar een bedrukt t-shirt hoeft zeker niet alleen in het bedrijfsleven, ook privé kan dit erg leuk of handig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een club vormt samen en graag aan de rest wil laten zien.

Soorten

Er zijn verschillende soorten en drukmethodes/technieken mogelijkheden in t-shirt bedrukken. We spreken er hieronder een paar voor je.

 

Full color bedrukking. Hierbij wordt de print door verwarming en hoge druk op het textiel gedrukt. Bij flex bedrukking is het sterk aangeraden om het t-shirt niet hoger dan 40 graden te wassen en in een droger te doen. Strijken is zeker mogelijk maar wel binnenstebuiten.

Sublimatie. Bij deze techniek wordt inkt in de stof gedrukt. Hierbij is alleen wit of licht textiel, gemaakt van polyester, geschikt. Het ontwerp wordt gedrukt op speciaal transfer papier wat daarop aansluitend door middel van een hitte pers wordt gedrukt. Door de hitte zetten polyester vezels uit en hierdoor wordt de inkt opgenomen door de stof. Kleding kan bij deze techniek in de wasmachine op alle temperaturen en ook in de droger.

 

Zeefdruk. Bij deze techniek wordt er een gaas van zijde, polyester of staal over een raam gesponnen. Op het gaas wordt er handmatig inkt aangebracht en vervolgens wordt er met een rakel de inkt op het sjabloon verdeeld. Omdat er bij deze techniek meerdere lagen over elkaar heen worden gedrukt, zijn er maximaal 6 kleuren mogelijk. Wassen is mogelijk tot maximaal 30 graden en het is sterk afgeraden om in de droger te doen. Ook handig om te weten: de bedrukking is niet strijkbaar.