Sjaal breien

zaterdag 18 mei 2013 - 15:55 uur

Een grove sjaal kun je het beste breien met goed dikke wol en een dikke breinaald. Wanneer je deze spullen hebt kan je aan de gang met het breien van een grove sjaal. Een grove sjaal is heerlijk voor in de winter, het is lekker warm. Ook staat het mooi wanneer je een dikke sjaal om hebt het vult de hele nek.

Katia sjaal breien
Wanneer je een katia sjaal wilt breien heb je speciaal katia wol nodig. Het lijkt op een normaal bolletje wol, maar wanneer je goed kijkt zie je toch wel duidelijk verschil met een gewoon bolletje wol. Deze wol heeft iets aparts, het is een soort lint met verschillende gaten grote en kleine. Ook is er een duidelijk verschil met de onderkant en de boven kant van de wol. De wol is er in verschillende kleuren ook kleuren die in elkaar overlopen van donker naar licht en middel donker. Dit kan een leuk effect geven. Met 1 bolletje kan je al gauw een sjaal van 120 centimeter lang maken. Om de sjaal te breien heb je breinaalden nummer 8 nodig. Zet eerst een paar steken op je naald en brei verder in een ribbelsteek.

Col sjaal breien
Wat handig is om een col sjaal te breien is om een rondbrei naald te gebruiken. Wanneer je deze nog niet heb is het handig om deze aan te schaffen de gemiddelde prijs van deze breinaald ligt rond de €2 tot €10 euro, dit verschil heeft te maken met kwaliteit en de dikte van de naald. Wanneer je een col sjaal gaat breien kan je ook verschillende patronen gebruiken. Net welke jij leuk vind om daar een col sjaal van te maken. 

Ronde sjaal breien
De ronde sjaal is helemaal in, je ziet ze overal in de winkels hangen. Iedereen loopt er mee rond. Wat is er nou leuker om deze sjaal zelf te maken? Je eigen gemaakte ronde sjaal, wanneer iemand vraagt waar heb je die vandaan? Kan je gewoon zeggen die heb ik zelf gemaakt, en dat natuurlijk met grote lach op je gezicht.

Een col sjaal en een ronde sjaal lijken er op elkaar. Toch is er een verschil, een col sjaal kan maar een keer omgeslagen worden. Bij een ronde sjaal is het de bedoeling dat de sjaal meerdere keren om de nek heen gedraaid kan worden.

Wanneer je een ronde sjaal wilt maken is het ook verstandig om een rondbrei naald te gebruiken. Ook kan je een ronde sjaal maken door eerst een gewone sjaal te breien. Daarna kan je de uiteindes van de sjaal aan elkaar vast maken. Dit krijgt bijna het zelfde effect als wanneer je een rondbrei naald gebruikt.