Breien populairder

dinsdag 28 mei 2013 - 10:29 uur

Breien, iedereen kent het. Maar of ook iedereen het kan is nog maar de vraag. Breien is tegenwoordig weer helemaal terug in het straatbeeld. In de winter zie je veel gebreide sjaals, mutsen of handschoenen. In de zomer is dit wat minder, terwijl je in de zomer ook leuke sjaals kunt maken die niet te warm zijn. Hiervoor neem je gewoon een luchtige wol en brei je losjes.

Breien is niet moeilijk, als je het onder de knie hebt kan je heel gemakkelijk de basis van breien. Er wordt bij sjaal breien voor beginners duidelijk stap voor stap uit gelegd hoe je moet gaan breien. De filmpjes kunnen ook helpen wanneer je het even niet snapt.

Wanneer je deze basis wilt uitbreiden kan je verschillende patronen gaan toepassen op je brei werk. Dat kan soms wel erg lastig zijn, filmpjes kunnen je er bij helpen om het te snappen. Bij sommige patronen staat er een filmpje om extra duidelijk te laten zien hoe die steek precies moet. Ook hebben we de bekendste sjaal van het moment beschreven de ronde sjaal en de kol sjaal ze zijn helemaal hip en je ziet ze overal.

Wanneer je begint met breien en dit nog nooit heb gedaan, is het verstandig om eerst een proeflapje te maken je kan dan kijken hoe jij breit. Of je losse of strakke steken maakt en je kan natuurlijk even oefenen.

Wat heb je nodig wanneer je wilt breien?
- Wol
- Breinaalden

Er zijn verschillende soorten wol en verschillende soorten breinadelen. Welke heb je dan nodig? wanneer je voor een dikke wol gaat moet je breinadelen ook dikker zijn. Op breinaalden staan nummers. Op het wol wat je koopt staat vaak ook een nummer, dit nummer staat er voor welke breinaald je nodig hebt. Dus wanneer je een dunne draad van wol neemt heb je ook een lager cijfer qua breinaald nodig.

Stap 1: Maak een lus aan het begin van het draad van de bol wol.
Stap 2: Maak nog een lus en trek deze weer door de eerste lus heen.
Stap 3: Steek nu een breinaald door de tweede lus heen.
Stap 4: en trek die aan.
Stap 5: Zorg er voor dat je de lus niet te strak aan trekt.
Stap 6: Hou de breinaald in je rechterhand en maak om je linker duim een lus zoals op het plaatje.
Stap 7: Zorg dat de lus van je duim naar de breinaald komt.
Stap 8: Nu haal je de duim uit de lus, en heb je de eerste opsteek.
Stap 9: herhaal deze stap tot je genoeg opzetsteken hebt.

Dit is het begin voor een sjaal breien. Wanneer dit lukt kan je verder naar beneden werken.

Stap 2 voor het breien van een sjaal
Stap 1: Steek de lege breinaald door de eerste lus, je bent aan het insteken.
Stap 2: Je gaat omslaan. Pak de draad onder beide breinaalden deze sla je linksom om de punt van de rechter breinaald.
Stap 3: Haal de Rechternaald weer naar je toe, trek de naald samen met de draad die je in stap 2 er omheen hebt gebonden door de lus heen. Dit is doorhalen
Stap 4: Laat rechter breinaald met de steek die je hebt gemaakt in de vorige stap langzaam afgeleiden van de linker breinaald. Nu zit er een breisteek op je rechter breinaald.

Herhaal dit totdat de breisteken aan de linker breinaald op zijn. En ga verder met de rechter breinaald. Wanneer je klaar bent is het belangrijk om je breiwerk af te steken.

Stap 1: De eerste twee steken brei je zoals je net geleerd hebt.
Stap 2: Haal de linker breinaald door de tweede steek van rechts en haal die dan over de eerste steek, van de naald af.
Stap 3: Aan de rechter breinaald zit nu nog maar een steek. Om stap twee te herhalen moet je er eerst weer een nieuwe breisteek bij maken. Herhaal dit totdat de alle lussen op zijn.
Stap 4: De laatste stap is om bij de laatste lus het draad af te knippen.