Muziek downloaden of kopen?

donderdag 21 maart 2013 - 12:03 uur

Muziek luisteren wordt tegenwoordig door veel consumenten gedaan. Al is het niet via de radio, dan via een mp3 spelen of een mobiele telefoon. Wanneer je in de trein zit, zullen er 7 van de 10 mensen met oordopjes inzitten. Hierdoor belemmeren ze andere mensen niet met hun stijl muziek en kunnen zij heerlijk genieten van de galmende geluiden uit hun oordopjes.

                                                                                         Music
                                                                                                              Bron: Flickr.com

De CD verliest tegenwoordig veel omzet. Dit vooral omdat veel muziek tegenwoordig gedownload wordt. Maar dat is eigenlijk ook logisch omdat je geen muziek van de cd af kunt halen om op je telefoon te plaatsen.

Downloaden
Tegenwoordig is het mogelijk om legaal te downloaden. Hierbij betaal je een klein bedrag per nummer of per album. Door deze toepassing verdienen de muziekfabrikanten weer geld. Maar echter is het illegale downloaden niet te voorkomen. Er zijn vele sites waar gratis muziek van af te downloaden is, je zult ze alleen moeten opzoeken. Het opzoeken is echter zo gedaan, of vrienden en kennissen weten een goed download adres.

Kopen
Maar wat nou als de platenmaatschappijen failliet gaan doordat de consument alleen maar gat downloaden? Dat zullen ze geen platen meer kunnen produceren. Hierdoor zal er steeds minder muziek op de markt komen, en daar is de consument natuurlijk ook niet tevreden mee. Wij als consument kicken namelijk op nieuwe plaatsen, vooral als het een van je favoriete artiesten is.

Artiesten
Doordat de platen tegenwoordig weinig verkocht worden verdienen de artiesten voornamelijk via concerten. Zo gaan ze op tour naar verschillende landen om op te treden voor uitverkochten zalen. Iedereen die aanwezig is kan hierdoor genieten van een live concert. Echter is er wel een nadeel aan live concerten, omdat sommige artiesten er voor kiezen om te gaan playbacken. Naar wat voor concert ga je dan eigenlijk? Een concert waar een plaatje wordt gedraaid en de bekende artiest gewoon haar mond beweegt op het podium? Natuurlijk is het al een hele ervaring om je artiest van dicht bij te zien, maar er is niets mooiers dan dat ze live aan het optreden zijn. Eigenlijk is het daarom altijd de moeite waard om eens een live concert van je favoriete artiest bij te wonen.